Wat is hartrevalidatie

Hartrevalidatie

 

Er is overtuigend bewijs voor de positieve effecten van hartrevalidatie. Patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgen hebben 50% minder kans op een herhaling van het hartprobleem en 35% minder kans om in de jaren er na te overlijden.Hartrevalidatie is een programma dat leidt tot vermindering de kans op het krijgen van, en overlijden aan hart- en vaatziekten, maar vooral tot verbetering van de kwaliteit van leven. Heeft u een hartaandoening of heeft u deze gehad? Bijvoorbeeld een hartinfarct of een hartritmestoornis? Of heeft u een hartoperatie achter de rug, op heeft u een verhoogd risico op een hartaandoening? Dan kunt u deelnemen aan hartrevalidatie. Wij doen dat persoonlijk, met aandacht in kleine groepen.

Verandering van leefstijl

U gaat werken aan uw lichamelijk herstel, maar minstens net zo belangrijk is het werken aan uw zelfvertrouwen. U leert naar uw lichaam luisteren, er mee om te gaan en er weer op te vertrouwen. Maar revalideren is bij Hartrevalidatie Centra Nederland meer dan alleen lichamelijk herstel en conditieopbouw. Ook op emotioneel gebied is er veel met u gebeurd en verwerking daarvan is een belangrijk onderdeel van het revalidatieprogramma. Vaak heeft het gevolgen voor de relatie met bijvoorbeeld uw partner, ouders of kinderen.

Belangrijk is dat u samen met uw dierbaren en naasten met de veranderde situatie leert omgaan. Daarom zijn ook zij welkom tijdens de gesprekken met uw hulpverleners. Wij zijn er van overtuigd dat herstel op fysiek, psychisch en sociaal gebied nauw met elkaar samenhangen. Behandeling van psychische symptomen, sociale steun uit de eigen omgeving en zelfzorg zijn daarom belangrijke voorwaarden voor een blijvend herstel. Wij vergeten werkhervatting niet als aandachtspunt. Ons hartrevalidatie-programma is er op gericht dat u de draad van uw leven weer actief kunt oppakken.

Mirella: “Het bewegen in een kleine groepje van vier was erg fijn, het gaf een gevoel van veiligheid en controle. De individuele gesprekken met andere behandelaars hebben mij veel inzicht en handvatten gegeven. Ook thuis ervaart men dat en is er nu minder angst.”